Populära tävlingar

I Sverige har vi under många år haft en rik kultur och en stark tradition när det kommer till motorsport. Varje år arrangeras en rad tävlingar inom olika kategorier och med speciella egenskaper sett till externa förutsättningar. Oavsett om det handlar om en lerig Novemberkåsan eller ett prestigefyllt Svenska rallyt, är tävlingar inom motorsport alltid populära evenemang bland svenskarna. Här tar vi en kortare titt på några av de riktiga klassikerna när det kommer till svensk motorsport och dess race. Du kan läsa mer om svensk motorsport på denna sida.

Tävlingar för den allra tuffaste – Novemberkåsan

Varje år i november går ett av de kanske tuffaste racen av stapeln i norra Sverige. Det är nämligen då som Svenska Motorklubben drar igång den kultförklarade tävlingen Novemberkåsan. Detta är den äldsta och mest kända tävlingen inom svensk motorsportshistoria. Den startade redan under andra världskriget och har varit ett återkommande inslag varje år sedan dess. Om man jämför med andra tävlingar är denna lika mycket en fysisk utmaning för kroppen, som den är ett test på hur skicklig man är med sin motorcykel.

Tävlingar inom motorsport är populära i Sverige

Denna tävling körs som enduro typ 1 och omfattar totalt en sträcka på 10 mil. Man kör givetvis ett varv på dagtid och ett varv på natten för att göra tävlingen extra påfrestande för fysik och psyke. Terrängen är svår och lerig och ofta är det vädret som gör det extra svårt att kunna ta sig fram. Bland alla svenska tävlingar nämns denna som den absolut svåraste att slutföra. Hinder som berg, lera och vatten är återkommande inslag på den snåriga vägen till mål.

På nätet finns mängder av casinon som erbjuder betting på motorsporter. En del erbjuder betting på Novemberkåsan. Ta chansen att vinna pengar på ditt motorintresse!

Svenska rallyt – störst i Sverige

En annan klassiker som återkommer varje år är Sveriges största rallytävling. Det Svenska rallyt, eller ”Rally Sweden” som det heter internationellt, är störst sett till prispengar, antal deltagare och internationell uppmärksamhet. Detta rally hålls i Värmland, ofta på hala vägar och snåriga stigar. Därför är det bara de bästa av de bästa som kan kvala in till detta rally, som också är en del av Rally-VM som pågår året runt. Om du väljer mellan olika tävlingar att besöka inför nästa säsong, bör detta vara ett solklart val.

Svenska rallyt kördes för första gången redan 1950, men det kallades då för Midnattssolsrallyt eftersom det kördes mitt i sommaren. 1964 bytte man namn och det har haft sitt klassiska namn sedan dess. När man pratar om tävlingar inom motorsport är just detta rally det som flest proffs vill vinna. Det är också just här som de flesta förare kan visa upp sig internationellt och lägga grunden till en karriär som låter dem tävla på de allra största internationella banorna.

Sverige och motorsport har en stark tradition

Oavsett om det kommer till speedway, motorcross eller bilracing, har Sverige alltid haft en tradition av tävlingar inom motorsport. Året om arrangeras det lopp för alla klasser och nivåer. Proffsen planerar sitt schema tidigt varje år för att kunna delta på så många race som möjligt och därmed plocka poäng som gör att de klättrar i den sammanlagda rankingen som summeras i slutet av varje säsong. Se till att läsa in dig på det fulltecknade tävlingsschemat inför den kommande säsongen redan idag.