Speedway i Sverige

En av de mest populära sporterna ute i landet är speedway. Motorsporten brukar kallas för motorcykelsportens sprinterlopp. Det går snabbt, kräver en bra fysik och en alert hjärna för att hänga med i de snabba svängarna och för att hålla koll på alla medtävlande. Åskådarna kommer för att se täta lopp och tuffa dueller mellan bittra rivaler oavsett om det handlar om en seriematch eller en internationell final. Många skickliga utövare som idag är på den absoluta toppen av svensk speedway har någon gång börjat i någon av de lokala klubbarna.

En annan fartfylld motorsport är dragracing. Dragracing går ut på att köra fordonet på snabbast möjliga tid på en raksträcka. Om du vill veta mer om denna populära MC-sport, rekommenderar vi dig att besöka braclub.se.

Speedway lockar stor publik till arenor runt om i landet

Speedway – en karriär tar fart

De flesta som börjat utöva speedway gör det faktiskt genom en slags avart av sporten som man brukar kalla cykelspeedway. Detta är en sport där man använder enklare cyklar och tanken är att man senare ska ta steget upp på riktiga speedwaycyklar och ännu senare i karriären hoppa upp på tävlingscyklar som är de mest kraftfulla och svårmanövrerade maskinerna. Ungdomsverksamheten har hittills fostrat en rad internationella stjärnor inom sporten. Många karriärer har vi följt sedan barnsben, ända från juniorligorna till världsmästerskap.

I traditionell speedway kan man normalt sett börja tävla när man är tolv år. Innan denna ålder kan man tävla med lättare cyklar och på banor som är anpassade till en lägre fart och med enklare kurvor. Det är en bra start för att få upp en grund för framtida utmaningar. När man fyller 16 år kan man om man vill börja träna och tävla med maskiner gjorda för seniorer. Dock krävs också att man har fått en officiell licens för tävling inom Sverige. Denna licens utfärdas av SVEMO som är den allmänna instansen för svensk speedwaysport.

Svensk speedway-kultur på alla fronter

Det finns många nivåer på vilka man kan utöva speedway. Allt från glada amatörer till proffs i Elitserien har kärleken för sporten gemensamt. Elitserien är en av de bästa ligorna i världen inom denna sport men de allra flesta håller till på en hobbynivå och är amatörer. Idag finns det ungefär 250 förare i Sverige som är registrerade för tävling. Dessa 250 förare tillhör sammanlagt 28 olika klubbar och deltar i snitt i totalt över 350 tävlingar per år. Man kan tävla i flera olika former. Till exempel finns det olika klasser och underlag som gräsbanor eller grusbanor.

Den högsta divisionen i Sverige när det kommer till speedway heter som sagt Elitserien. Denna serie är tillsammans med den högsta serien i Polen bland de erkänt bästa i världen. Elitserien består av åtta lag och under grundserien utför man 14 omgångar där alla lag möts. Efter denna grundserie sätter ett slutspel igång och då börjar den riktiga dramatiken. De fyra bästa lagen gör upp i semifinaler som är strukturerade i ett lite speciellt system och till slut återstår det bara två lag som gör upp om att bli svenska mästare.

Speedway är en sport för alla utövare

Det finns alltså alla möjliga nivåer och platser för den som vill utöva speedway – oavsett ålder. Om du är för ung för att köra på seniornivå eller med maskiner gjorda för seniorer finns det alltså lättare cyklar som är anpassade för olika åldersklasser. Kanske du siktar på en karriär som börjar på de enklare cykelbanorna och tar dig hela vägen upp till Elitserien? I så fall rekommenderar vi att du kontaktar din lokala klubb och anmäler intresse för att börja med denna spännande och fartfyllda sport som engagerar ett helt idrottsland.