Stora tävlingar i motocross

Motocross, eller MX, är en fartfylld och intensiv motorsport med fans över hela världen. Stereotypt brukar motocross förknippas med tonårsgrabbar men det är en ganska skev bild av verkligheten. Visst, det finns många unga killar som kör cross men idag lockar sporten allt från tioåringar till ärrade veterangubbar i pensionsåldern. Antalet tjejer som kör cross växer dessutom hela tiden. Det ordnas MX-tävlingar över hela världen i olika klasser och för olika åldrar. Vissa motocrossförare är så skickliga att de blir proffs som kan leva av sporten. De tävlar i de största MX-tävlingarna.

Motocross har tävlingar på många olika nivåer

Motocross har två stormästerskap

Världens största MX-tävling är det internationella motorcykelförbundet FIM:s världsmästerskap. Det är inte fråga om bara ett lopp, utan en serie med 18 lopp där deltagarna får poäng under en hel VM-säsong. Före 1957 hette tävlingen ”de europeiska mästerskapen i motocross”. Många av VM-loppen körs fortfarande i Europa men också i Amerika, Asien och Australien. VM har idag fyra klasser; 250 kubik, 450 kubik, 650 kubik, samt dam-klass. Belgien är överlägsen etta i statistiken vad gäller vunna VM-titlar. Landet har vunnit VM hela 55 gånger i de olika klasserna. Frankrike är tvåa, och Sverige är trea med 17 VM-titlar.

AMA Motocross Championship är den största amerikanska MX-serien. Den grundades 1972 och till upplägget liknar den VM. Den amerikanska serien har för tillfället tre klasser: 250 kubik, 450 kubik samt en dam-klass. Serien körs i 12 lopp från maj till augusti och börjar vanligtvis med Hangtown Classic i Sacramento. Samtliga lopp körs förstås i USA och majoriteten av förarna är amerikaner. En del enstaka utländska förare har dock varit framgångsrika i serien. Till exempel 2014 och 2016 vanns 450-kubiks-klassen av tysken Ken Roczen.

Andra prestigefyllda tävlingar

Varje höst efter att de olika mästerskapen i världen har avslutats ordnas Motocross des Nations. Det är en tävling där förarna tävlar i tremannalag och representerar sina hemnationer. Tävlingen brukar ibland kallas för motocrossens OS. Förarna i varje lag får poäng enligt hur de placerar sig och tillsammans bildar deras enskilda poäng lagets totala poäng. Tävlingen arrangerades för första gången år 1947, och i början var det de brittiska lagen som klarade sig bäst. Under de senaste decennierna är det främst USA och Belgien som kämpat om förstaplatserna.

Storbritannien är motocrossens hemland – det var där sporten grundades och därför brukar det brittiska mästerskapet ses som särskilt prestigefyllt. British Motocross Championship har långa anor. Så tidigt som 1914 arrangerades det första mästerskapet, men det är möjligt att inofficiella mästerskap kördes långt innan dess. Efter första världskriget började testförare för olika brittiska motorcykelmärken att tävla mot varandra, vilket gjorde sporten omåttligt populär. Idag har mästerskapet två klasser och det finns dessutom en juniorklass samt en veteranklass. Endast brittiska medborgare får delta i mästerskapet.

Tävlingar på flera nivåer

För att tävla i de stora MX-tävlingarna krävs stor skicklighet och erfarenhet. Vanligtvis börjar man köra i juniorserier, nationella tävlingar och mästerskap. Om man är tillräckligt bra kan man sedan få ställa upp i de internationella stortävlingarna. Det finns dock även öppna tävlingar där teoretiskt sett vem som helst kan delta. Allt som krävs är att man uppfyller ålderskraven och att man har en cross som uppfyller tävlingskraven. Givetvis går det även att testa motocross utan att tävla då det finns banor i hela Sverige. MX är en fartfylld sport som passar både killar och tjejer i alla åldrar.